FERRADA DE LES DAMES

Distància recorreguda: 3,57 quilòmetres 
Altitud mín: 440 metres, màx: 742 metres
Desnivell acum. pujant: 281 metres, baixant: 292 metres
Grau de dificultat:     Difícil
Temps:   2 hores 38 minuts
Data:  juny 04, 2011
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí

Tipus d'itinerari:  via ferrada. Hi ha llocs que es puja per cadenes sense cable de vida.
Si la voleu fer de baixada fent ràpels, el més llarg és d'uns 33 metres.
Temps parcials:
- del parking a l'inici de la Ferrada         20 min.

- pujada per la Ferrada de Les Dames    1h. 45 min.


Pujada per la Ferrada de Les Dames (també coneguda com la canal de l'Artiga Baixa),  per després baixar caminant pel camí del Clot de la Mònica.
Ferrada típicament Montserratina, molt física i no apte per a principiants.
Combina els típics esglaons metàl·lics i de plàstic, extra-plomats, preses de pedra i sobretot molta cadena.


Com arribar:


Anant per la A2, hem d'agafar la sortida de Collbató,  anem a buscar el Passeig de Ronda i a buscar un cartell que senyalitza Restaurant Vinya Nova. És una pista de terra, però es pot passar amb vehicle. Passem el pàrquing del restaurant i agafem direcció a Collbató, i a uns 500m, trobarem a mà dreta un portal tancat de pedra de color gris. A mà esquerra veurem una mena d'esplanada tancada als vehicles amb uns pilons de fusta don surt el camí cap a la ferrada. 


Avancem 100m i trobarem un replà on deixar el cotxe.


Aproximació:
Anem a buscar el camí que hem vist al passar amb el cotxe i ens hi endinsem en direcció a la muntanya. Una corba a l'esquerra molt tancada ens indicarà que anem bé. Aviat començarem a caminar pel llit d'una canal, ple de rocs arrodonits i polits per l'efecte de l'aigua.

caminant pel llit de la canal
petites grapes d'aproximació

Quan arribem a una bifurcació, agafem el camí de la dreta, que està senyalitzat amb una plaqueta de "via Ferrada". A partir d'aquí seguirem les marques vermelles.
Ens trobarem unes grapetes petites, que ens portaran a l'inici de la Ferrada pròpiament dita, i aquí sí que ja veurem la placa metàl·lica amb el nom de Ferrada de Les Dames.

placa amb el nom de la canal
rètol indicatiu

 Ferrada:
L'inici d'aquesta canal es una paret completament vertical, d'uns 15m, equipada amb grapes metàl·liques i cable de vida. La primera grapa, la trobem col·locada de forma dissuasòria a 1.70m d'alçada, per evitar l'entrada a la canal de gent no preparada i que podria tenir problemes un cop a dins.
A partir d'aquí la Ferrada puja fàcil i ràpidament, encara que les grapes estan malmeses pels aiguats i algunes estan xafades (aquest tram ha estat reparat recentment).

Pujant per les grapes

primeres grapes
Un cop superada aquesta paret, flanqueig a l'esquerra i arribem a un replà, del que sortirem mitjançant unes cadenes.
Anirem caminant per la canal i ens trobarem la segona part equipada, bàsicament amb cadenes i sense línia de vida, i que ens exigirà força de braços per superar-les. D'aquesta forma arribem a  una altra paret vertical, d'uns 33m, on per superar-la hi ha instal·lades unes preses artificials (com un rocòdrom) i un cable de vida (cal vigilar força aquest pas, ja que algunes de les preses es mouen).

grapes xafades, en primer terme 
(aquest tram ha estat reparat recentment)
progresant pels resalts
rocòdrom
Superat aquest tram, trobarem una altra pujada amb tres trams de cadenes.
Un cop dalt arribarem a una paret equipada amb graons de plàstic i cable de vida. Cal dir que una part és extra-plomada. La sensació de buit es molt gran, i qui tingui vertigen serà millor que no s'hi fiqui, ja que l'alçada és d'uns 30m i pati molt obert.

tram de cadenes
tram extra plomat i grapes de plàstic
progresant per l'extra plomat
Continuarem pujant pel llit de la canal, fins arribar a l'ultima part de la Ferrada, sens dubte la part més difícil de tot el recorregut. Això és una xemeneia de roca molt polida, anomenada l'Olla.
Aquí sols trobarem un cable de vida i cap ressalt on poder-nos ajudar per pujar, el que ens obligarà a pujar com puguem, inclòs agafats al mateix cable.
Abans de pujar podem deixar constància del nostre pas per aquesta canal en un bidó hermètic encastat a la roca.

bidó de piades
l'Olla i la seva xemeneia
Arribats a dalt, on la canal s'eixampla i es torna més boscosa, encara trobarem un últim ressalt equipat amb grapes, i que també es pot flanquejar per la dreta.
Per efectuar la tornada haurem de continuar uns quants metres més pel llit de la canal, fins creuar un camí fitat amb marques grogues. Agafem cap a la dreta i aviat superarem un petit coll, on les vistes s'obren. Veurem avall el Bruc residencial i als nostres peus tindrem al camí del Clot de la Mònica, amb el característic Frare de Baix, que tanca a la nostre dreta el Serrat d'en Muntaner. Només ens quedarà anar baixant seguint les marques blaves, fins arribar al camí Collbató-Vinya Nova, on havíem aparcat el cotxe.
baixant pel Clot de la Mònica


Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:
TRACK GARMIN


O també ho podeu fer aquí:0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada