COLLBATÓ - STA. MAGDALENA - PLA DELS OCELLS - COLLBATÓ




Distància recorreguda: 14-15 quilòmetres aprox. (no portava GPS)
Altitud mín: 330 metres, màx: 1.132 metres
              Desnivell acum. pujant: 1020 metres
              Grau de dificultat:    senderisme de fons
              Temps:   4 hores 58 min. (incloent totes les parades) 
              Data:  febrer 6, 2011
              Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
              Tipus d'itinerari:   la dificultat és pujar per la Drecera de Fra Garí
                                            que és una grimpadeta. Si no s'hi està acostumat
                                            pot ser un problema. 
                                            La resta és camí bo tot i que llarg i amb desnivell.
                                            


Sortida i arribada de l'àrea d'esbarjo de la Salut ("merenderu"), a Collbató.







Deixem el cotxe, ens equipem i sortim de l'àrea per una de les seves terrasses superiors, buscant la riera.
20m abans d'arribar a un pont de pedra trobarem una mena d'escala feta de blocs de pedra que ens endinsaran a un corriol de carboners. Si ens hi fixem, veurem que anem seguint a una certa distància uns postes elèctrics.




Aquesta pista ens durà a trobar la drecera de Fra Garí, que com ja l'hem explicat en altres sortides, obviarem de descriure.
Trobem el camí de les Bateries en el punt anomenat les voltes (35'), i girem a la dreta, començant a guanyar alçada d'una manera més suau de com ho havíem fet per la drecera.
Creuarem el torrent de Sta. Caterina i de seguida trobarem una senyal que ens indicarà a l'esquerra cap a St. Joan i a la dreta al Monestir. Nosaltres em d'anar cap a St. Joan. (15'). Ens endinsem a una vall, amb el camí entapissat de còdols, on la pujada serà una mica més pronunciada que la del camí d'on veníem. Aviat veurem les ermites de St. Joan i St. Onofre.





Arribem a un camí ample senyalitzat amb un altre poste (1h45'.). A l’esquerra podem anar a l’ermita de St. Joan que està a cinc minuts. Si seguim recte amunt per unes escales anirem a Sta Magdalena i a la dreta arribem al funicular de St. Joan (Pla de les taràntules).
Girem a l'esquerra i anem a buscar l'ermita de St. Joan i St. Onofre, a la que arribarem mitjançant una pista de ciment.



Les vistes des d'aquí dalt comencen a ser espectaculars, però el millor encara està per arribar....



Realment l'ermita de St. Onofre són unes ruïnes incrustades a la roca, que avui en dia han estat parcialment equipades.



Travessem les balconades i ens trobarem unes escales tallades a la roca, aquestes són les escales de Jacob. Si baixem aniríem a trobar l'inici de la pista cimentada que ens ha portat fins aquí, i si les pugem, anirem cap a la miranda de Sta. Magdalena.


Pugem les escales, deixem una canal que trobarem a l'esquerra (si la féssim ens portaria mitjançant una canal força costeruda, molt descomposta i estreta fins al damunt d'una agulla situada dalt St. Onofre. L'últim tram s'ha de fer grimpant. Si la feu, aneu amb compte amb la baixada).
Arribarem a un encreuament de camins, on a l'esquerra ens marca Sta. Magdalena, i a la dreta ens porta cap al camí nou de St. Jeroni. Ara anem a la miranda de Sta.Magdalena, però la tornada l'haurem de fer per aquí.



La pujada a la miranda és fàcil, i les vistes des d'aquí dalt, simplement són espectaculars, veient tots els cims del massís, així com el Montseny, el baix Llobregat i els Pirineus.




Desfem el camí cap a la cruïlla abans indicada i mitjançant altres escales arribem al camí nou de St. Jeroni, que porta del pla de les taràntules fins a la miranda de St. Jeroni. Nosaltres anirem cap al funicular de St. Joan i al cap d'uns pocs minuts trobem un trencall a l'esquerra que baixa cap al monestir (heu d'anat amb compte de no passar-lo de llarg). Baixarem per aquest camí i al cap de poc trobem una bifurcació senyalitzada amb un poste on ens marca pla de Sta. Anna i pla dels Ocells. Els dos camins van a buscar les escales dels pobres i pas dels francesos. Si anem pel pla de Sta. Anna retallarem alguns minuts. Nosaltres escollim l'opció pla dels ocells.



Arribem a aquest pla, i llavors em d'anar a la dreta, on passarem pel costat de la panxa del bisbe, i ja trobem les escales dels pobres. D'aquí fins al monestir ja no les deixarem.



Un cop a la plaça del monestir ens dirigim fins a l'estació del funicular on trobem les escales que van a la Sta. Cova, les quals hem de baixar i seguir camí avall.






Uns metres abans d'arribar a la Sta. Cova trobarem un trencall a l'esquerra que hem d'agafar i que ens portarà a Collbató passant per les coves del Salnitre.
Arribem a les coves, sols ens queda baixar les escales i arribar fins l'àrea d'esbarjo. (1h des del monestir)
Hem completat el recorregut en quasi 5h entre marxa i aturades per fer fotos (hem de tenir en compte que nosaltres vam anar a pujar a la petita agulla que hi ha dalt de St.Onofre, abans indicada, pel que si descartem aquesta última, l'estada serà inferior).

Es un recorregut que, tot i ser tècnicament fàcil, exigeix una bona condició física degut al llarg recorregut i al desnivell acumulat, però que un cop assolit, ens deixarà força satisfets, encara que un pèl cansats.
Jo la denominaria ruta de les escales, ja que em fet les escales de Fra Garí, escales de Jacob, escales dels pobres, escales de la Sta. Cova i escales de les Coves del Salnitre.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada