FERRADA DE LES DAMES

Distància recorreguda: 3,92 quilòmetres 
Altitud mín: 417 metres, màx: 743 metres
Desnivell acum. pujant: 345 metres, baixant: 345 metres
Grau de dificultat:      ferrada difícil
Temps:  3 hores 25 min. (incloent  totes les parades)
Data:  juny 04, 2011 / actualitzada setembre  25, 2017
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Material:  casc, arnés, dissipador de ferrades i recomanem una baga d'ancoratge llarga.
Tipus d'itinerari:  via ferrada. Remodelada l’any 2016. Hi ha alguns trams que es puja per cadenes
                                sense cable de vida. Cal dir que aquesta ferrada pot portar problemes a la gent                                      més baixa de 1,70 m. augmentant la dificultat.
                                Si la voleu fer de baixada fent ràpels, el més llarg és d'uns 33 metres.

                             
Temps parcials:  
- del parking de la Vinya Nova a l'inici de la Ferrada                 20 min.
- pujada per la Ferrada de Les Dames                           2h. (descansant) 
- tornada pel camí del Clot de la Mònica                                    50 min.


Pujada per la Ferrada de Les Dames (també coneguda com la canal de l'Artiga Baixa),  per després baixar caminant pel camí del Clot de la Mònica.
Ferrada típicament Montserratina, molt física i no apte per a principiants.



Com arribar:




Anant per la A2, hem d'agafar la sortida de Collbató,  anem a buscar el Passeig de Ronda i a buscar un cartell que senyalitza Restaurant Vinya Nova. És una pista de terra, però es pot passar amb vehicle. Arribarem al pàrquing del restaurant i deixarem el cotxe a l'aparcament de més a baix.


  Lloc on aparcar  
Aproximació:
Just baixar la rampa de la pista que entra a aquest últim aparcament, a mà dreta trobem una altra pista que és per on començarem a caminar. Al cap de molt poc enllacem a una altra pista i anem cap a l'esquerra en direcció a Collbató, i a uns 500 m., trobarem a mà dreta un portal tancat de pedra. A mà esquerra veurem una mena petita esplanada tancada als vehicles amb uns pilons de fusta d'on surt el camí cap a la ferrada.




Agafem aquest camí i ens endinsem en direcció a la muntanya. Aviat començarem a caminar pel llit d'una canal, ple de rocs arrodonits i polits per l'efecte de l'aigua.


  Caminant pel llit de la canal  
Quan arribem a una bifurcació, agafem el camí de la dreta, que està senyalitzat amb una plaqueta de "Via Ferrada" una vegada pujat el ressalt. Aquí nosaltres donem l'inici de "Les Dames" tot i que en realitat comença una mica més amunt.




A continuació trobem unes cadenes per pujar un altre ressalt i més endavant unes grapetes petites amb cable de vida, que ens portaran a l'inici de la Ferrada pròpiament dita. 




Aquí sí que ja veurem la placa metàl·lica amb el nom de Ferrada de Les Dames. Aquí és on en realitat comença la Ferrada.



 Ferrada:
L'inici d'aquesta canal es una paret completament vertical, d'uns 15m, equipada amb grapes metàl·liques i cable de vida. Les grapes estan força separades augmentant la dificultat, fet que ens  trobarem durant tota la ferrada.



Un cop superada aquesta paret arribem a un replà on trobem una altra paret, on a la meitat trobarem preses artificials de ciment combinat amb les grapes de ferro.



Anirem caminant per la canal i ens trobarem un tram amb cadenes i sense línia de vida. Si volem podem evitar les cadenes pujant per l'esquerra. 





Arribem a un altre petit tram de cadenes.




Arribem a una altra paret vertical, d'uns 33 m, on primer trobem unes cadenes i en el segon tram grapes de ferro amb cable de vida.



Superat aquest tram trobarem una altra pujada amb cadenes. Aquí, abans de pujar per les cadenes, si volem, podem "escapar" de la ferrada per un camí a l'esquerra.


  Tram de cadenes vist des de dalt  
Arribem a l'última part de la ferrada, sens dubte la part més difícil de tot el recorregut. Això és una xemeneia de roca molt polida, anomenada l'Olla.
Aquí sols trobarem un cable de vida i cap ressalt on poder-nos ajudar per pujar, el que ens obligarà a pujar com puguem, inclòs agafats al mateix cable.


Un parell de molt petits ressalts i arribem al final de la ferrada on trobem el cartell informatiu per qui la fa de baixada.


La canal s'eixampla i es torna més boscosa, però encara trobarem un últim ressalt equipat amb cadenes que també es pot esquivar per la dreta.


Per efectuar la tornada haurem de continuar uns quants metres més pel llit de la canal, fins creuar un camí fitat amb marques grogues. 


Agafem aquest camí cap a la dreta i aviat arribarem a un petit coll, on les vistes s'obren. Veurem avall el Bruc residencial i als nostres peus tindrem el camí del Clot de la Mònica, amb el característic Frare de Baix, que tanca a la nostre dreta el Serrat d'en Muntaner. 

  Serra d'en Muntaner amb el Frare de Baix  
Només quedarà anar baixant seguint les marques blaves fins arribar a la pista de Collbató a la Vinya Nova on girarem cap a la dreta per arribar on teníem aparcat el cotxe.





Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:
TRACK GARMIN


O també ho podeu fer aquí:





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada