GÚBIES DEL PARRISSAL i PAS DEL ROMERET (Beseit)

Distància recorreguda: 16 quilòmetres 
Altitud mín: 650 metres, màx: 1.255 metres
Desnivell acum. pujant: 1.135 metres, baixant: 1.135 metres
Grau de dificultat:      grimpada moderada pel Pas del Romaret
Temps:  8 hores 30 min. (incloent totes les parades)
Data:  març 24, 2016
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Tipus d'itinerari:  quasi tot el recorregut és senderisme. Si només es va i torna a les Gúbies
                              és molt fàcil, tot i que potser ens remullarem els peus en algun moment.
                              El Pas del Romaret podríem dir que és el tram més complicat. Està muntat
                              semblant a una petita via ferrada. Pels qui no hi estan acostumats recomanem
                              portar arnés i cintes d’ancoratge, ja que hi ha un tram força aeri tot i ser un tram                                           curt.

                               
Temps parcials:  
- del Pla de la Mina (aparcament) a les Gúbies del Parrissal
  on també trobem el desviament cap al Pas del Romeret                         1h. 25 min.
- pujar pel Pas del Romeret i baixar per l’altre costat                               1h. 15 min.
- del final del Pas del Romeret al desviament on abandonem el riu           1h. 40 min.
- del desviament al Coll de la Balanguera                                                             2h.
- del Coll de la Balanguera a l’aparcament del Pla de la Mina                        50 min. Per arribar al lloc de sortida, des del poble de Beseit, seguirem per una pista ben senyalitzada. En arribar a l'àrea d'aparcament s'ha de pagar per accedir en vehicle.
Hi ha dos aparcaments: el primer que trobarem i 2,5 km més amunt a la zona d’esbarjo del Pla de la Mina. Si feu la ruta circular recomanem aparcar aquí, tot i que és més car.

  Lloc de sortida  

La pista surt de la zona d’esbarjo del Pla de la Mina.


De seguida passem per sota d’uns petits túnels on a la dreta deixem unes pintures rupestres.Una mica més endavant a mà esquerre una cova.
I ja el camí ressegueix el costat del riu Matarranya, on trobarem passarel.les de fusta, troncs, taulons de fusta, un pont de fusta i passos entre roques per evitar mullar-nos.

El camí en alguns moments es fica a dins del bosc per tornar a sortir de nou al riu.

Després de resseguir uns 3 km el riu trobarem un petit caos de roca on, a mà esquerra, hi ha l’inici del recorregut que passa pel Pas del Romeret. Ho veurem marcat en una roca.


I uns metres més endavant una balma que regalima aigua dóna pas a les Gúbies del Parrissal.Podem creuar per un tronc o entre les roques i seguir una mica més amunt tot seguint marques de pintura groga per arribar a l’últim gorg on ja només podríem continuar ficant-nos a dins de l’aigua.Així doncs, reculem fins a la marca que hem vist del Pas del Romeret i enfilem amunt tot seguint alguna marca blava.


Al cap de poc ja trobarem quatre grapes i una cadena per superar el ressalts.De tant en tant alguna grapa ens ajudarà a seguir endavant.
Arribem a una mena de mirador, farem una mica de baixa i puja, i a partir d’aquí comença una forta baixada per anar a buscar de nou el riu.


Per fer la baixada també anirem trobant grapes i cadenes.Arribarem a una baixada equipada, potser la més llarga, on impressiona força. Aquí recomanaríem equipar-se amb arnés i cintes per assegurar-se si no s’hi està gaire acostumat a baixar per aquests llocs.


Una mica més avall un altre petit tram de grapes per baixar i ja arribem de nou al riu.Anirem resseguint el riu amunt pels llocs més evidents i seguint les marques blaves, que algunes vegades s’han de buscar una mica.
En aquest tram del riu ja no tindrem passarel.les. Haurem d’anar passant el riu per les roques. Tot i així podem anar seguint el camí sense mullar-nos.

I arribem a un engorjat on no trobem cap escapatòria que no sigui posar els peus en remull. Per sort no és gens fondo.


Ja a l’altre costat, uns metres més amunt, deixarem de seguir les marques blaves que se’n van per un camí cap a la dreta.

  Deixem de seguir les marques blaves i continuem riu amunt  
A partir d’aquí continuem remuntant la llera del riu, ara ja sec, uns 100 metres fins trobar a mà esquerra un corriol que puja marcat amb una fita.Ara anirem pujant amb forta pendent cap amunt tot seguint fites una molt bona estona.Arribarem a una mena d’esplanada on trobarem petits murs fets de roca. Aquí anirem cap a l’esquerra tot seguint un camí no gaire marcat. Seguirem trobant fites.


Passarem pel costat d’algunes ruïnes i també podrem trobar alguna marca de pintura lilós.Passada una petita edificació de pedra (Pouet de Borràs) seguirem el GR (pintura blanca i vermella). 

  Pouet de Borràs  


Arribem de seguida a una desviació amb un pal indicatiu. Anirem en direcció al Pla de la Mina i Moletes d’Arany.Ara anirem seguint marques de pintura blanca i groga.


Arribem a una espectacular roca foradada.


Continuem endavant i arribem a un desviament amb un pal indicatiu. Anirem en direcció al Pla de la Mina i El Parrissal.Uns metres més endavant passarem per les ruïnes d’unes edificacions i arribem a una gran esplanada, Coll de la Balanguera . Aquí girarem cap a l’esquerra per baixar per un altre camí amb molt bones vistes.


  Coll de la Balanguera  


Anirem baixant tot seguint les fites i algunes marques de pintura. El camí ara seguirà baixant pel mig del bosc fent ziga-zagues fins arribar al camí del Parrissal.
Ja només queda agafar-lo cap a la dreta per arribar de seguida a l’aparcament del Pla de la Mina.

Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:


O també ho podeu fer aquí:
1 comentaris:

Jacques ha dit...

Interressant, bien qu'ecrit en Catalan que personne ne connait ni ne veut apprendre comme moi

Publica un comentari a l'entrada