TORRENT DE LA CREU NOVA DELS ESCOLANS, i LES GARRIGOSES

Distància recorreguda: 8,05 quilòmetres 
Altitud mín: 101 metres, màx: 846 metres
Desnivell acum. pujant: 956 metres, baixant: 956 metres
Grau de dificultat:        grimpada molt difícil
Temps:   5 hores 49 min. (incloent totes les parades) 
Data:  abril 22, 2012
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Material:   casc, arnés i bagues d'ancoratge per fer el tros del Torrent Fondo
Tipus d'itinerari:   pujarem inicialment pel primer tram del Torrent Fondo. Quan agafem la Canal de la Creu Nova dels
                                 Escolans, és grimpada, en alguns moments amb algun pas d'escalada, i algun tram acompanyats
                                 de força esbarzers. La resta del recorregut és camí fins la drecera de Fra Garí on és una grimpadeta
                                 cap abaix.Temps parcials:  
- del lloc de sortida a l'inici del Torrent Fondo                                                                      30 min.
- de l'inici del Torrent Fondo a l'inici del Torrent de la Creu Nova dels Escolans         55 min.
- pujar pel Torrent de la Creu Nova dels Escolans                                                               2 h.     
- de la Creu Nova dels Escolans al cim de les Garrigoses                                              35 min.
- del cim de les Garrigoses al desviament per baixar per la drecera de Fra Garí        35 min. 
- del desviament al lloc on hem iniciat la sortida                                                                35 min.


Aquí podem veure tres pujades des del Torrent Fondo a la Creu Nova dels Escolans:

  Clica sobre el torrent que vulguis veure  Sortim de l'àrea d'esbarjo de la Salut (Collbató) on aparquem el cotxe. Pugem amunt cap a les coves de Salnitre. Ho podrem fer per la carretera asfaltada o per la drecera que puja dreta i ens estalviarà un parell de corbes. Arribem a les escales que pujarem i ens portaran a les Coves de Salnitre.
Una vegada a dalt, just abans de pujar l'últim tramet que porta a l'entrada de les Coves, el camí segueix en direcció al monestir. És el camí de les Feixades que agafarem.  Anem en direcció al Monestir  
Uns 15 minuts més tard el camí fa un gir força pronunciat a la dreta i creua un torrent. A la nostra esquerra veiem una canal amb uns blocs de roca que formen una cova. Som a l'inici de la pujada del Torrent Fondo.

Comencem a pujar pels blocs de roca entrant a dins de la cova. Antigament aquest lloc era conegut com el Pas de la Barra.He
m de pujar uns quatre o cinc blocs per l'interior. El pas és estret. Nosaltres ens hem hagut de treure les motxilles per passar.
Trobarem un forat que haurem de superar fent un flanqueig difícil, aeri i estret, on els peus ens podrien quedar penjats al buit. Els podem posar en contraposició per ajudar-nos a passar. Un cable de vida també ens facilitarà una mica la maniobra.  A dalt veiem el forat que haurem de passar   

  Veiem el cable de vida i el forat per on sortirem  
Superat això sortim de nou a l'exterior.


  Sortint del forat  
Una vegada sortits del forat, veiem a la nostra esquerra les primeres cadenes que ens ajudaran a superar el ressalt.Anirem superant diferents desnivells equipats amb cadenes i cordes.  Aquesta corda ha desaparegut dificultant la
  pujada (19/10/2013)  


Arribarem a un tram planer, per la glera del torrent, com una mena de plaça, i trobarem a la nostra dreta un torrent força dret. El Torrent de la Creu Nova dels Escolans.
En aquest punt deixem de seguir el Torrent Fondo, que gira cap a l’esquerra, i anem a buscar el torrent de la dreta.
Més a l'esquerra podríem trobar el Torrent de la Font dels Escolans i el Torrent del Mig.
Comencem a pujar amunt, com hem dit, deixant el Torrent Fondo. Ens desviem una mica a l’esquerra per superar un desnivell, tot i que ens hem de ficar una mica entre els esbarzers.Anem seguint pujant pel torrent i arribarem a una escletxa molt dreta i plena d’esbarzers. Per la dreta un petit mur d’uns tres metres ens permetrà esquivar-los.


  Petit mur que haurem d'escalar  
Pugem, doncs, mig escalant, per aquest petit mur i seguim amunt per l’escletxa del torrent, ara ja sense tants esbarzers.
L’escletxa es va fent estreta i té diversos trams, l’últim amb algunes plantes baixes que poden facilitar la pujada.

Una vegada superat aquest tram ja veiem que el torrent s’eixample i perd dificultat.

Darrera nostra, cap a l'esquerra, podrem veure Les Garrigoses.Seguim amunt intuint més o menys el camí. Podrem veure també ara, al darrera i a la nostra esquerra, El Gat ben definit.A la nostra dreta deixarem una muntanya, i enfront nostre, tirant cap a l'esquerra, ja podrem divisar el cim on anem amb La Creu Nova dels Escolans.


  Al cim podem començar a veure la Creu Nova dels Escolans  
Ens dirigim directament cap allà i en arribar donarem per acabat el Torrent de la Creu Nova dels Escolans.Des d’aquí dalt podrem gaudir d’unes molt bones vistes.


  La canal per on hem pujat  
  Les Garrigoses  
  El Gat en el centre  
  La zona de les Gorres, amb l'ermita de St. Joan i St. Onofre  
Ara agafem el camí que va a la caseta del guardai el continuem fins trobar una pista que l’agafarem cap a l’esquerra. És el Camí de les Bateries.
Seguim per la pista una estona i anem veient com ens anem separant de la caseta del guarda i de la Creu Nova dels Escolans i, en canvi, ens anem acostant a les Garrigoses.Arribem a una espècie de mirador on tenim les Garrigoses just davant nostre i el poble de Collbató a baix.Baixem uns metres més per la pista i veurem un camí a l’esquerra, amb una fita.Agafem aquesta pista que va més o menys per la cresta i passa pel coll de les Garrigoses i més endavant arriba a dalt del cim de les Garrigoses.


  Cim de les Garrigoses  
Des d’aquí, novament, tenim unes vistes esplèndides.
També des d’aquí veiem cap a la dreta el camí que haurem d’agafar.
Per anar-lo a buscar, però, hem de baixar per la nostra esquerra i seguir endavant, i una vegada arribats a un nou coll llavors baixar cap a la nostra dreta per anar a buscar el camí. Si parem atenció veurem que està fitat.
Anem seguint aquest nou caminet, que va pel mig del bosc, i per sota, paral.lelament, al Camí de les Bateries. Anem vorejant tota la muntanya. El camí és bastant planer amb alguns puges i baixes. Tenim la vista d’una canal força coneguda, la canal de la Font Seca, a on arribarem al cap de poc. 


  Veiem la Canal de la Font Seca  
Quan arribem a la canal hem de girar a l’esquerra i baixar uns cinc o deu metres per tornar a desviar-nos a la dreta per un altre camí, que en principi és la continuació del que portàvem.


  Ens desviem a la dreta per deixar el Torrent de la Font Seca  
Seguim pel camí i la vegetació deixa de ser tant espesa.
Arribem a unes roques, on veurem marques de pintura groga i blanca. Estem a la drecera de Fra Garí

Baixem per aquesta drecera, pels graons gravats a la roca, seguint les marques de pintura. Farem un petit flanqueig cap a la dreta per seguir baixant.
Una vegada baixat el tram rocós, anem en direcció a la torre d’alta tensió, desviant-nos una mica cap a l’esquerra. Veurem un camí que haurem de seguir cap avall. Veiem l'àrea d'esbarjo de la Salut, d’on hem sortit. Per aquesta zona hi ha diversos camins que ens hi porten. Anem baixant una mica seguint la intuïció i arribarem al lloc on hem iniciat la sortida.
Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:
O també ho podeu fer aquí:
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada