JOC DE L'OCA i TRES EN RATLLA

Aquesta sortida ha quedat obsoleta pel desequipament del Joc de l'Oca on només es pot fer de baixada en ràpel.
Si voleu veure les rutes actualitzades ho podeu fer aquí:
Joc de l'Oca:  http://posatlesbotes.blogspot.com/2017/05/joc-de-loca-montserrat.html
Tres en Ratllahttp://posatlesbotes.blogspot.com/2016/05/tres-en-ratlla-o-canal-roja.html


El Joc de l'Oca és una canal típicament montserratina, correspon al tram final del torrent del migdia, que és pot fer tant de pujada com de baixada.  Està equipada amb cordes de nusos, cadenes i alguna clavilla.
Atenció!!! El Joc de l'Oca ha estat desequipada i només es pot fer de baixada rapelant.



Si la fem de pujada és un recorregut molt difícil, i reservat a gent amb bona forma física, sobretot de braços, i amb experiència amb aquesta mena de pujades.

Si la volem fer de baixada la podem considerar de difícil, i s'ha de dominar la tècnica de rapelar.

El Tres en Ratlla, o també denominat Canal Roja, es un torrent que neix al Montgròs i es dirigeix vers al sud encaixonant-se entre el coll de l'Ajaguda i el coll de Mosset. Arribant al final s'uneix a l'alçada de Can Jorba amb el torrent de Migdia. Només es pot fer de baixada i es força difícil.
Més informació sobre el Tres en Ratlla ho podeu veure aquí: 
http://posatlesbotes.blogspot.com/2016/05/tres-en-ratlla-o-canal-roja.html



Material necessari:

Per fer l'ascens:
Casc, arnés i bagues d'ancoratge (2 ó 3). Corda de 30 m., davallador (rapelador) i bloquejador, per si hem de girar cua.
Atenció!!! El Joc de l'Oca ha estat desequipada i només es pot fer de baixada rapelant.



Per fer el descens:
A part del material abans indicat, s'ha d'incorporar una altre corda de 30 m. (o sigui dos cordes de 30 m. o una corda de 60 m.)


Com arribar-hi:

Amb cotxe sortirem pel lateral de l'A2, a la sortida de Collbató, on circularem pel lateral fins que trobem un trencall a mà dreta, passat un canvi de sentit subterrani per travessar la A2, i on hi ha un rètol que fica VINYA NOVA. Ens dirigirem cap aquest indret i tot just arribar al restaurant, girem a l'esquerra i anem cap a la masia de Can Jorba. Aquí aparquem el cotxe.


 Aproximació:



Des de l'aparcament, agafem una pista de terra que ens endinsarà cap a la muntanya, i on a l'entrada de la mateixa hi trobem una petita construcció adossada a un roc, i un pal de formigó amb un senyal groc.




Comencem a guanyar alçada ràpidament, i quan passem pel davant d'unes balmes, dins de les quals hi han restes d'una antiga construcció, hem d'anar atents doncs ens trobarem una canal. Ens hem d'endinsar per la glera de la mateixa. (Aquest es el Torrent de Migdia).









Grimpem per uns blocs de roca i ens trobarem dins d'una mena de placeta on una paret equipada amb una corda de nusos ens barrarà el pas. A mà dreta trobarem un cartell explicatiu sobre l'ús de la canal. Aquí comença el Joc de l'Oca.
  
Ens equipem aquí amb el material d'us obligatori, com és l'arnés, el casc, bagues d'ancoratge, i també rapelador i corda de 30 m. per si haguéssim de tirar enrere.


Canal del joc de l'oca:





A partir d'aquí trobarem un seguit de ressalts equipats amb cordes, cadenes i clavilles que haurem d'anar superant amb tècnica i força de braços.

A la meitat del recorregut trobarem un caos de rocs, i ens escolarem per dins per anar a buscar una cadena i immediatament un flanqueig bastant aeri, on haurem de travessar ajudats per unes clavilles de ferro i una cadena com a passamà.





A partir d'aquí anirem trobant passos engorjats i tobogans molt polits, en el que ens caldrà tirar molt de braços per superar-los.

Arribem ja als últims ressalts on trobem una corda de nusos i una cadena, 7 m. totalment verticals. Aquest és el pas més complicat de tots, i on cadascú haurà de fer servir el seu ingeni per superar-ho. Després d'aquest pas encara trobarem 2 cadenes mes.




Sortim de la zona equipada caminant per un barranc bastant planer, on trobarem un corriol a mà esquerra, amb una fita. Si continuéssim amunt, una mica més endavant, per la dreta, un altre corriol on aniríem a buscar el coll de l'Ajaguda i podríem baixar pel Camí dels Francesos.
En el nostre cas girem a l'esquerra pel primer corriol, ja que baixarem per la canal del Tres en Ratlla.
Comencem a pujar en forta pendent per un tram boscós, fins una zona on s'aclareix la vegetació, on haurem d'estar atents a les fites, que ens portaran planejant cap a l'esquerra. Comencem a baixar i trobarem molt aviat la capçalera del Tres en Ratlla.

Canal del Tres en Ratlla:

Més informació sobre el Tres en Ratlla ho podeu veure aquí:
http://posatlesbotes.blogspot.com/2016/05/tres-en-ratlla-o-canal-roja.html

Des d'on agafem el barranc ja entrem directament en matèria, i ràpidament trobem un flanqueig aeri, antigament equipat amb una corda com a passamà.
Ara ens hem de buscar la vida per passar o fer un passamà, cosa que fa que augmenti la dificultat de baixar per aquesta canal.
Com aquest en trobarem dos més.

  Passamà de corda que ja no hi és  
A partir d'aquí ja anirem trobant molts ressalts i encastaments on haurem d'anar muntant ràpels (la canal està ben equipada per fer-ho) o baixar amb la tècnica d'oposició.



Arribant al final trobarem els ràpels més alts del recorregut. En el primer haurem de pujar sobre d'uns rocs i per un passamà de corda (aquesta si que hi és) on al final d'aquest trobarem la instal.lació per muntar el ràpel.
L'últim ràpel de tots és el més espectacular, sent de 29 m. i la tercera part del recorregut es fa volat per sobre de la Balma dels Degotalls.



Acabat aquest ràpel ens trobarem de nou al camí que havíem fet inicialment per acostar-nos al Joc de l'Oca, amb lo que sols haurem de desfer el camí fins l'aparcament i donar per finalitzada aquesta exigent excursió.




0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada