CAMÍ DE LES CENTRALS i CANAL DEL FRESER (Queralbs)

Distància recorreguda: 14.1quilòmetres 
Altitud mín: 1.192 metres, màx: 1.789 metres
Desnivell acum. pujant: 1.020 metres, baixant: 1.020 metres
Grau de dificultat:      grimpada moderada
Temps:  9 hores (incloent totes les parades)
Data:  octubre 5, 2014
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Tipus d'itinerari:  el Camí de les Centrals és un camí equipat amb cables per agafar-te i algunes grapes per                                salvar el desnivell. No és una ferrada. El camí a vegades és una mica perdedor.
                             Pel que fa a la Canal del Freser és una conducció d’aigua coberta per taulons de fusta per                              poder caminar per sobre. El camí fa un metre d’ample i per un costat va ben arran de la                                  roca i per l’altre hi ha precipici la majoria de les vegades. També hi ha un cable a molts                                  trams per passar amb més seguretat. En els trams on la canal es fica a dins la roca s’ha                                  d’esquivar la muntanya per dalt o per baix. 


Temps parcials:  
- de la Central de Daió de Baix a l’inici del Camí de les Centrals                                   3 min.
- pujar pel Camí de les Centrals fins al camí que va de Queralbs a Núria                 1h. 40 min.
- pujar pel camí de Núria fins l’inici de la Canal del Freser                                            30 min.
- fer tot el camí de la Canal del Freser                                                                              4h.
- del final de la Canal del Freser a la Central de Daió de Baix                                  1h. 20 min. 


 Aparcament a la Central de Daió de Baix 
Sortirem de l’aparcament que hi ha a la Central de Daió de Baix.Travessem el pont de pedra, per on passen els cotxes autoritzats, que porta al davant de la central. Una vegada al davant la voregem per l’esquerra i pugem per una pista.Al cap de molt poc la pista fa un gir a la dreta i, davant nostre, surt un corriol que seguirem. Veiem que hi ha marques de pintura vermella. I una mica més endavant veiem el cartell que ens indica que entrem en el Camí de les Centrals.

Baixem cap al riu per travessar-lo per un pont metàl.lic i continuem endavant pel camí marcat.Després de pujar una mica trobem un tauló de fusta i un cable a la paret per agafar-se per poder continuar el camí per l’altre costat.Seguim pujant pel costat esquerra del riu.

Arribarem a un lloc on trobem més cables i algun graó per ajudar-nos a pujar.Tot seguit trobarem unes grapes per superar un desnivell.A partir d’aquí el camí es fa una mica perdedor. Travessem per sota d’una llesca de roca i tornem a trobar un cable a la paret que anirem seguint.Travessarem una tartera i continuarem trobant més cables per ajudar-nos a seguir.Tornem a travessar una altra tartera i arribem quasi a un coll d’ampolla on veiem el maco engorjat del riu Núria.Anant una mica amunt tirem com si anéssim enrere, però de seguida girem a la dreta per trobar una corda que ens ajudarà a seguir pujant.
Superant aquests trams de corda anem cap amunt i arribarem a un camí molt ben marcat. És el GR-11 que va de Queralbs a Núria.Agafem aquest camí cap a la dreta per seguir-lo una estona.
Arribem al Pont de Cremal que el passarem i seguirem anant amunt en direcció a Núria.

Passarem de llarg el refugi-cova de St. Rafael.Una mica més endavant arribem a les Marrades del Salt del Sastre.
Continuem pujant en direcció a Núria.
I una mica més amunt trobem que a mà dreta surt un camí encimentat, tancat amb uns cables travessats per que la gent que fa el GR no s’equivoqui.
Aquí trobem un pal-estaca amb la indicació de Marrades del Salt del Sastre amb l’altitud de 1.650 m.
Aquí comença la Canal del Freser.
Agafem aquest camí encimentat tot travessant els cables. Notarem que a sota nostra circula aigua que l’anirem sentint durant quasi tot el nostre camí.
Al cap de molt poc estarem caminant sobre fusta. Aquí hem de vigilar si està humit o mullat de no relliscar. Hem d’anar en compte.El camí va vorejant la muntanya horitzontalment. Sota nostre barrancs o precipicis.
En algun tram on el camí està poc cavat podem trobar unes passarel.les metàl.liques penjades pel costat de la canal.També en els llocs més exposats podem trobar un cable a la paret per agafar-nos.
Anem seguint endavant i ens trobarem amb el pas barrat. La canal es fica a dins de la muntanya. Durant el trajecte ens hi trobarem varies vegades. Hem d’esquivar aquesta muntanya per continuar per la canal.


  La anal es fica a dins de la muntanya  
Així doncs, retrocedim uns 50 metres i a mà esquerra veurem com uns petits graons d’escala i un caminet que continua.
Baixem per aquí. Podem veure de tant en tant alguna marca de pintura blau descolorit.
Baixem per una zona molt humida on trobem un cable per agafar-nos.

Anem fent puges i baixes sempre pel costat de la roca i a vegades amb el cable per agafar-nos.
S’ha de vigilar per que en algun moment tenim un bon barranc a sota nostre.
Finalment arribem de nou al canal d’aigua que el seguirem de nou una petita estona.En una corba a l’esquerra ens trobem amb una canonada d’uns 20 metres de llarg que travessa per sobre d’un barranc.
Al costat de la canonada hi ha una passarel.la metàl.lica per on podem caminar. No apte per la gent que té vertigen.

Arribem a l’altre costat i la canonada es fica a dins de la muntanya.A mà esquerra puja un torrent on tenim un cable per agafar-nos.

Arribem a dalt d’un coll i, just a l’altre costat, baixem per un fort pendent amb molt de compte. Podem veure que també tenim un cable per agafar-nos.


  Vist des de baix on podem veure el cable  
I després de baixar una mica per aquesta pendent trobem una dreta escala metàl.lica d’uns 15 metres.
Una vegada baixada l’escala continuem arran de paret i pugem pel dret torrent que tenim al davant.
Arribem a un altre coll i baixem per l’altre costat per arribar de nou al canal d’aigua on trobem una caseta-refugi. A la dreta tindrem la Central de Daió de Dalt.Aquí travessem la canal i baixem per un camí definit, tot i que en alguns moments costa de veure. També podem trobar alguna fita.


  Travessem la canal i continuem per avall per una camí  
Pugem de nou a la canal i la tornem a travessar, més o menys pel mig del tram, per tirar cap amunt tot seguint alguna fita.Una vegada a dalt tindrem una bona vista de la canal que hem de seguir de nou.
Baixem seguint les fites fins arribar a la canal que tornarem a seguir.La canal travessa variats torrentets d’aigua que podem passar sense cap dificultat.

I de nou ens trobem que la canal es fica a dins de la muntanya.
Abans d’arribar aquí al final potser hem vist un camí per l’esquerra que puja muntanya amunt. Hem d’agafar aquest camí.
Ens hem de dirigir a una pedra puntiaguda que tenim a dalt.
Una vegada arribats a aquesta pedra hem de seguir pujant una més cap a l’esquerra i després començar a baixar en direcció a una escletxa de la muntanya (senyalitzat a la foto).Sota l’escletxa de la muntanya trobarem una petita edificació derruïda.
El camí continua baixant.
Arribarem novament a la canal d’aigua que tornarem a seguir.
Una mica més endavant, novament ens trobem amb el pas barrat.


  De nou el pas barrat  
Per l’esquerra podem pujar per un torrent que, una vegada arribats a dalt, en baixem per un altre (el de la dreta) força dret que ens porta de nou a la canal.

Aquest és l’últim tram. Ara només queda caminar per sobre la canal, travessant alguns rierols, alguns d’ells els passarem passant per unes pilones de ciment, i arribarem a una caseta-refugi.La canal continua una mica més endavant fins al riu Freser on donem per acabat el camí de la Canal del Freser.

Iniciem el camí de tornada.
Sota de la cabana-refugi surt un camí en direcció contrari per on hem vingut.
Anem seguint aquest camí i veurem que va per sota de la canal per on hem passat.Continuem endavant tot baixant suaument i enllaçarem amb un camí, que és el que ve del refugi de Coma de Vaca, on trobem una gran fita al costat d'un arbre.


  Camí del Refugi de Coma de Vaca  

Seguim endavant per aquest nou camí molt ben definit i marcat.
Al cap d’una bona estona arribarem a un pont de pedra que travessa un torrent. Si volem a mà dreta podem anar a veure el Salt del Grill. Són dos minuts i val la pena desviar-se.


Passat el pont de pedra continuem el camí endavant i arribarem a la Central de Daió de Baix per donar per finalitzada la sortida.


Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:

O també ho podeu fer aquí:

3 comentaris:

ian2004 ha dit...

Moltes felicitats per aquesta gran explicació, tant la informació del blog com el vostre track, ha estat decisiu per poder completar la ruta.
Un gran recorregut molt mancat d'informació, marques i fites, on es necessari tenir el suport del GPS en molts moments i el vostre track es molt exacte.
Us felicito i gràcies de nou

Unknown ha dit...

Felicitats per l'explicació, la veritat que ens va anar molt bé per tal de trobar cada tram. Però m'agradaria comentar que vaig fer la ruta el cap de setmana passat i quasi hem de passar la nit allà. Al camí, manquen les fites o punts vermells, va haver-hi trams que no sabíem per on havíem d'anar, no hi ha cap manteniment del camí (està envaït per ortigues i esbarzers) costa molt trobar un camí ben marcat, sobretot quan al mig de la canal has de pujar amunt i després baixar per tornar a trobar la canal (penúltim tram abans d'arribar a la barraca). Un dels cables amb els quals et pots ajudar per no caure pels precipicis se'n va trencar, per sort no va passar res. Vam estar unes 9h caminant, ens vam quedar sense bateria i aigua. Finalment vam poder fer tots els trams i vam arribar al cotxe just a les fosques. Si aneu a fer aquesta ruta, tingueu tot això en compte, és bastant perillós.

Unknown ha dit...

Des de l'Oficina de Turisme de la Vall de Ribes, avisem que no està ben senyalitzat i que hi han tram perillosos on poden caure rocs i amb trams on es pot relliscar fàcilment amb perill de caure al canal. No ens fem responsables de publicacions de privats com aquesta o com publicacions de vídeos atractius al youtube. Estem rebent trucades i ja assessorem en aquest sentit. No ens fem responsables de possibles accidents per quant estigui ben explicat. Proposem alternatives que es poden realitzar amb mides de seguretat. http://www.vallderibes.cat/

Publica un comentari a l'entrada