PUNTA ALTA DE COMALESBIENES

Distància recorreguda: 15,1 quilòmetres 
Altitud mín: 1.741 metres, màx: 3.014 metres
Desnivell acum. pujant: 1.660 metres, baixant: 1.660 metres
Grau de dificultat:      grimpada moderada/difícil pel desnivell
Temps:  11 hores 15 min. (incloent totes les parades)
Data:  octubre 11, 2014
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Material:  recomanem cas tot i que no és imprescindible.
Tipus d'itinerari:  el tram més complicat és passar del Pic de Comalesbienes a la Punta Alta,
                              però no presenta dificultat si s’està acostumat a fer muntanya.
                              La baixada per la tartera, com sempre, s’ha de fer amb cura.


Temps parcials:  
- del parking de l’Embassament de Cavallers al Pic de Comalesbienes       4 h. 50 min.
- del Pic de Comalesbienes a la Punta Alta de Comalesbienes                  20 min.
- del cim de la Punta Alta de Comalesbienes al refugi Ventosa Calvell       2h. 40 min.
-  del refugi Ventosa Calvell al parking de l’Embassament de Cavallers     2h. 25 minSortirem de la Presa de Cavallers. 


Aparcarem el cotxe en el parking de més amunt.


Veurem que surt un caminet que puja per arribar a la presa.


Arribarem a una desviació on hi ha un panell informatiu. Cap a l’esquerra aniríem cap a la presa. Nosaltres anem cap a la dreta. 


Arribarem a la carretera on hi ha una tanca que no deixa passar els cotxes. Uns metres més endavant surt una pista cap a l’esquerra que agafarem, tot deixant la carretera.La pista va fent una sèrie de ziga-zagues i arriba a una esplanada on veiem una canalització en runes tocant a la roca.Entrant en aquesta esplanada, a mà dreta surt un corriolet cap amunt amb alguna fita. Pugem per aquí i veurem que estem caminant per sobre d’una canal d’aigua.


Arribarem a una tartera que anirem pujant.


Una vegada força amunt veurem que anem seguint un camí força costerut fins arribar a un lloc una mica confús on trobem una canal a l’esquerra que no pujarem. Ens hem de desviar cap a la dreta on veurem que hi ha unes estaques amb marques grogues.El camí entra a dins del bosc i anirem pujant tot seguint les fites.
Ja força amunt, desapareix la vegetació i entrem en una zona pedregosa on anirem seguint les fites que van tirant cap amunt. En teoria hi ha un camí per la dreta que no vam saber veure. O sigui que vam pujar pel pedregam seguint fites.


Al cap de força estona de pujar per aquesta zona pedregosa veurem cap a la dreta els Estanys de Comalesbienes. Ens acostarem a ells tot passant per l’esquerra d’un turonet.Baixarem al primer dels dos estanys que veiem i el voregem per l’esquerra. En tot moment anem seguint fites.


Passarem al següent estany i continuarem per la seva esquerra.


Quasi al final de l’estany pujarem cap a l’esquerra per una zona herbosa força dreta.


Més tard aquesta zona es transforma en pedregam.
Si mirem cap amunt veiem un coll en forma de forcadura. Anirem pujant cap allà.


Una vegada a dalt del coll girem cap a la dreta per crestejar una mica, tot seguint les fites, per arribar a dalt del Pic de Comalesbienes (2.993 m.). Des del coll, el track també va cap a l'esquerra per arribar a un petit cim que hi ha al costat. Anem cap a la dreta per arribar al Pic de Comalesbienes.Aquí veiem perfectament a la dreta el nostre objectiu: la Punta Alta.
Aquest tram és el tram més delicat de la ruta. Si no ens veiem en cor de baixar crestejant el primer tram, podem anar cap a la dreta per passar un primer tram i després enllaçar amb la baixada de la cresta.


Arribarem a un coll i una mica cap a la dreta va pujant un camí tot grimpant que ens durà al cim de la Punta Alta de Comalesbienes.Iniciem el camí de tornada tot anant cap a la dreta per continuar crestejant, però al cap de molt poc trobem una canal a mà esquerra força dreta que baixarem.Anem baixant per aquí, una zona de pedra petita, sorreta, mig tartera, fins que arribem a un coll, el Coll Arenós. Aquí ens desviem cap a la dreta en direcció a un llac que veiem força lluny.


  Des del coll veiem un petit estany cap a la dreta  
Continuem baixant per una zona pedregosa sempre en direcció a l’estany. La zona s’anirà fent més estreta fins que veurem que estem seguint un camí que baixa fins l’estany. 


L’Estany de la Roca, on podem veure que té una gran roca al mig.El voregem per l’esquerra tot seguint un caminet.
Arribem a una zona més planera i veurem que haurem de passar cap la dreta, tot saltant el riu per on ho veiem millor per arribar a l’Estany Gran de Colieto.Aquest el voregerem per la dreta tot passant de nou per un rierol saltant per les pedres.  Estany Gran de Colieto  
La veritat és que el camí està força marcat i és fàcil de seguir.
Passats uns ponts de fusta arribem a l’Estany de Colieto que també el vorejarem per la dreta.  Estany de Colieto  
Després de pujar una miqueta arribarem al Refugi Joan Ventosa i Calvell, just al costat de l’Estany Negre.

  Estany Negre  


Passem per davant del refugi i continuem el camí endavant, un camí molt ben marcat, tot seguint les estaques amb pintura groga.Passarem per una zona de llastres ben grans on les estaques ens guiaran per anar seguint endavant.Travessarem variats rierols però tots ells per sobre de rocs molt ben posats.


Arribarem a una zona una mica més planera on trobarem uns ponts de fusta. 


Nosaltres agafarem el de l’esquerra que ens durà de seguida a l’inici de l’Embassament de Cavallers.


Anirem vorejant l’embassament per l’esquerra per arribar a la pressa.Seguim el camí endavant deixant la pressa a la dreta per baixar al parking on donarem per acabada la ruta.Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:

O també ho podeu fer aquí:

1 comentaris:

Unknown ha dit...

El dissabte 18/7 varem fer aquesta volta. Erem un grup de 4, d´edats passant els 60´s. Arranquem a les 6.30 desde Cavallers. Al pujar la 1a tartera ja varem acumular retard i vaig decidir no pujar al Comalesbienes, perque intuia que ens caldria l´energia per la durada de la sortida. Passarem per els estanys de Comalesbienes, i de dret cap al coll que separa els dos cims.
A la Punta Alta hi havia una vista 360* espectacular, dia clar i sense vent. Biaxem cap l´estany de La Roca i despres els de Cotiello, Estany Negre i Presa de Cavallers.
Várem trigar 15h. La baixada molt entretinguda per la quantitat de rocs que haviem d anar saltant. Suposo que el fet del confinament hi te ha veure.
Ruta preciosa, dura i llarga per els de 60, salut.

Publica un comentari a l'entrada