cascades de la VAL DE MOLIÈRES

Distància recorreguda: 8,17 quilòmetres 
Altitud mín: 1.564 metres, màx: 1.860 metres
Desnivell acum. pujant: 515 metres, baixant: 566 metres
Grau de dificultat: 
   senderisme fàcil
Temps:   4 hores 
 (incloent totes les parades)  
Data:  agost 20, 2011
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Tipus d'itinerari:  l'anada la farem per una zona boscosa, molt maca, a prop del riu. No hi ha quasi marques
                             (fites), amb lo qual és molt fàcil despistar-se. També haurem de travessar el riu en un
                             moment determinat a través de les pedres. La tornada per l'altre costat està molt ben 
                             traçat el camí.

Pujant cap a Viella (Val d'Aran), just abans d’entrar al túnel (boca sud), just abans de travessar el pont sobre el riu Noguera Ribagorçana a mà esquerra hi ha una pista on deixarem el cotxe. Si pugem de Pont de Suert, per fer-ho legalment, haurem de donar la volta just abans d’entrar al túnel, anant en direcció per on desvien els camions de mercaderies perilloses, i llavors, una vegada passat el pont, just a la dreta queda la pista.


  La fletxa verda indica el lloc on aparcar  Comencem a caminar per la pista que s’inicia en el pont. 

Anem per la pista seguint riu amunt pel seu cantó esquerra. Veurem a l’altre costat l’entrada de l’antic túnel de Viella.


La pista es transforma en caminet i comença a entrar a dins del bosc força espès. 

Travessarem algun rierol, però sempre anirem molt aprop del riu.
Aquesta zona no està gaire marcada. Hi ha alguna fita de pedra que ens ajudarà a seguir la ruta, però s’ha de vigilar que ens podríem mig perdre. Una referència seria que anem bastant a prop del riu, tot i que, a estones, no el veiem.Trobem la traça ben marcada del camí quan comença a pujar. Quan portem una mica pujant sentim la remor d’una cascada d’aigua que ens queda a la dreta. Si mirem una mica entre els arbres la podrem intuir. Quan baixem, que ho farem per l’altre costat, la veurem perfectament.
Quan arribem a dalt veiem una gran explanada a l’altre costat del riu.


Ara es tracte de passar el riu d’alguna manera, saltant per les pedres o descalçar-nos, per poder seguir el nostre camí. Hem de trobar el lloc més adient.

Una vegada travessat el riu, si ens allunyem perpendicularment, trobarem un caminet que l’agafarem cap a l’esquerra, continuant seguint el curs del riu amunt.
Si mirem endavant podrem veure la silueta d’una cascada que l’anirem a buscar.

Pujarem per un corriol, potser amb una mica d’aigua (vigileu segons quin calçat porteu), en direcció cap a la cascada. 

El corriol passa a camí que l’anem seguint fins arribar al peu de la cascada on donarem mitja volta per fer el camí de tornada.
Aquí el recorregut es pot fer tant llarg com es vulgui. Es pot pujar a dalt de la cascada fent una petita grimpadeta pel camí que puja pel seu costat dret. Si es vol seguir es pot arribar fins a una altra cascada, o fins al Refugi de Mulleres, o als llacs de Mulleres, o ja fins al Tuc de Mulleres (3.010m.), però tot això va pujant el grau de dificultat, els kms, el temps, el cansament...
Nosaltres hem donat mitja volta al peu de la cascada. Tornem cap enrere sobre els nostres passos. Baixem al prat de baix i ara anem seguint el riu de baixada, per la seva banda esquerra.Quan s’ens acaba l’esplanada haurem d’anar cap a l’esquerra tot travessant algun rierol.
Arribarem al capdamunt de la cascada que no hem pogut veure al pujar, tapada pels arbres.


Baixem pel camí i ens plantarem al costat de la cascada. Si volem ens hi podem acostar fins a tocar l’aigua.
Seguim baixant pel camí molt ben traçat. Travessarem algun altre rierol.


I seguint el camí ja veurem, al fons, les edificacions de l’Hospital de Viella. 


A mà dreta ens quedarà l’entrada al túnel. Ens arribarem fins a l’Hospital 


i baixarem per la pista fins a la rotonda de l’entrada al túnel.


Baixem ara per la carretera asfaltada de l’esquerra fins a la carretera principal. Travessem el pont i passem a l’altre costat de la carretera per arribar fins al cotxe.
Vigileu molt quan travesseu el pont ja que hi ha molt transit, al igual que quan travesseu la carretera. És un lloc una mica perillós.
Antigament hi havia un camí que anava de l’Hospital en direcció on tenim el cotxe per l’altre costat de la carretera, però el pont que hi havia per travessar el riu ha desaparegut, amb lo qual queda el camí tallat.

Si es vol fer una mica més fàcil la sortida es pot deixar perfectament el cotxe a l’esplanada de l’Hospital i fer el camí cap a les cascades a l’inrevés i tornar de nou per aquí, ja que l’altre costat pot ser una mica liós qui no tingui una mica d’orientació.

Si us voleu descarregar el track ho podeu fer aquí:


O també ho podeu fer aquí:
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada