FERRADA de les BAUMES CORCADES

APROXIMACIÓ
15 minuts
ANY CONSTRUCCIÓ
2003  variant Tosquera (2006)
DISTÀNCIA
2500 m
DIFICULTAT
D  si fem pont Nepalí i variant del Esperó
DESNIVELL
325 m
CORDA
NO
DURACIÓ FERRADA
160 minuts
VERTIGEN (1 A 5)
5  pel pont Nepali i variant del Esperó
La ferrada de les Baumes Corcades, és una ferrada molt ben equipada, on hi ha trams molt complicats que requereixen molt bona preparació física, sobretot a nivell de mans i avantbraços, i una adequada tècnica de progressió, però que sempre tenen alguna via optativa més fàcil per a qui no vulgui complicar-se la vida.


Com arribar:
Amb cotxe per la C-17, direcció Vic, sortirem al poble de Centelles. Creuarem el poble buscant la carretera cap a St. Feliu de Codines. Agafarem un desviament a l'esquerra a Mas de Banyeres (casa de colònies), fins trobar el cartell senyalitzant la ferrada.


Aproximació:
Des de l'aparcament, agafarem una pista de terra i els indicadors ens marcaran el recorregut. Les senyals vermelles ens portaran a l'inici de la via i les grogues ens portaran al cim del turó pel camí de retorn.


Ferrada:


La ferrada està indicada per a gent que comença, encara que si agafem les "variants", ens trobarem amb una ferrada molt dura i exigent físicament. No és aconsellable si patiu de vertigen, ja que hi ha trams força desplomats.


La ferrada està dividida en quatre trams:
El primer tram, ens farà guanyar alçada ràpidament, doncs trobarem una paret vertical, d'uns 70m, equipada amb grapes, i amb un fort desplomat.


La sortida ens deixarà en un replà, on ens tocarà caminar una mica per terreny costerut, fins arribar a un flanqueig horitzontal, per a dins d'unes balmes, equipades amb un cable de vida.
El segon tram ens farà passar per aquest flanqueig, sense cap dificultat, i que ens durà a l'inici d'un pont nepalí, d'uns 65m.

Ens dirigim cap al pont
 Hi ha l'opció de baixar uns metres, i agafar una variant més assequible, per esquivar el pas per aquest pont.


Si decidim passar per aquest pont, hem de saber que està força exposat, i que consta de dos cables d'acer, separats uns 5 cm entre ells, que serveixen per posar els peus, i dos cables més de seguretat, un a l'alçada de la cintura i l'altre per sobre del cap. Haurem de posar la baga del dissipador a cadascun dels cables. I anar avançant ajudant-nos d'aquest últim.


Abans d'iniciar la progressió pel mateix, trobarem un cartell indicatiu, amb una indicació de perillositat i un croquis de com assegurar-se.
pont nepalí
Un cop superat, ens juntarem amb el camí que ve de la variant fàcil, i continuarem progressant per un flanqueig força llarg, equipat amb cable de vida, per dins d'unes balmes.
Flanquejant unes balmes


El tercer tram, ens permetrà tenir l'opció de fer-ho fàcil o bé complicar-nos la vida, no obstant s'ha de remarcar, com ja veurem més endavant, que al tram més fotut, hi trobarem encara una altra escapatòria.


Si decidim fer-ho fàcil, a l'arribar al cartell indicador de "variant de la tosquera", tirem amunt per unes grapes instal·lades a la pared, i superarem fàcilment el tram, si pel contrari volem complicar la ferrada, i optem per la Tosquera, haurem de baixar uns metres i agafarem un corriol, que ens durà enganxats per la paret, fins una paret totalment vertical i amb el final extraplomat . Aquest és el tram de l'Asperó, i la dificultat del mateix és molt elevada, donat l'espai entre grapes en alguns trams i l'extraplomat final, on també manca alguna grapa.
(No obstant tenim una variant a mà esquerra, que supera aquest tram sense gaire dificultat).
Variant de l'Esperó
 Un cop arribats a dalt d’aquest mur, haurem d'anar resseguint una cornisa, fent un flanqueig, sense quasi recolzament pels peus, ajudant-nos del cable de vida, i amb un patí d'uns 40m pel darrera nostre.


flanqueig a l'Esperó
Tram de l'Espero amb les Balmes corcades


A l'arribar a la fi d'aquest flanqueig, tenim la sortida del mateix mitjançant un tram força vertical i extraplomat.
Superat això retrobarem el camí que ve de la variant de la Tosquera. Creuarem una carretera asfaltada i arribarem al darrer tram.


El quart tram, o tram de l'escala, comença a peu de carretera, i ens farà remuntar a l'inici, per terreny costerut, enmig de la vegetació, fins al peu del turó del Puigsagordi, on trobarem dos passos extraplomats, que haurem de superar amb tècnica i força de braços. Aquests ens deixaran al peu d'una escala metàl·lica, per superar un fort extraplomat.


Després de l'escala, encara ens quedarà un extraplomat, per lo que serà indicat arribar-hi amb un xic de força als braços.
L'arribada al cim encara ens tindrà preparada una petita sorpresa, en forma de darrer extraplomat, d'uns quants metres d'alçada, sense cap més dificultat.Tornada:
Direcció sud, anirem seguint les marques de color groc, i trobarem alguns trams equipats amb alguna cadena i alguna corda, però que després del que hem fet, no ens comportarà cap mena de dificultat.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada